In de Tweede Kamer lijkt een meerderheid te zijn voor het omkeren van de bewijslast bij schadegevallen na aardbevingen door gaswinning. De PvdA kwam hiermee, maar coalitiegenoot VVD is niet enthousiast.
Nu moeten gedupeerden bewijzen dat schade aan hun woning is ontstaan door een beving. PvdA-Kamerlid Jan Vos wil dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet bewijzen dat schade niet is ontstaan door een beving.
Vorig jaar diende de Partij voor de Dieren (PvdD) een soortgelijke motie in, maar die werd verworpen. Steun was er toen van SP, PVV, ChristenUnie, GroenLinks en Groep Bontes/Van Klaveren. Samen met de PvdA ontstaat daarmee een meerderheid van 76. Ook de SGP staat er sympathiek tegenover, maar wil nog zien wat de uitwerking is.
Esther Ouwehand van de PvdD is blij met de steun. Een wijzigingsvoorstel van haar wordt mogelijk nog veranderd en dan wordt het een gezamenlijk amendement met de PvdA. De Kamer praat donderdag over de mijnbouwwet, waar dit onder valt.
NAM is tegen
De NAM vindt omkering van bewijslast niet nodig omdat de huidige regeling voldoet. “Onafhankelijke schade-experts beoordelen of schade komt door aardbevingen. Bij onenigheid heeft de schademelder recht op een contra-expertise door een zelf gekozen expert. De kosten worden door NAM gedragen”, aldus het bedrijf.
De Vereniging Eigen Huis is wel voor omkering. Ze ziet geen verbetering in de behandeling van schadegevallen door de NAM. Vooral het herstel van complexere woningschades stagneert. Uit onderzoek van de belangenclub blijkt dat 80 procent van de gedupeerde huiseigenaren nog steeds wacht op een oplossing en dat er in de meeste gevallen nieuwe schade is bijgekomen.
Woningen Loppersum mogelijk gesloopt
Ondertussen moeten 43 woningen in het Groningse dorp Loppersum, middenin het aardbevingsgebied, mogelijk worden gesloopt. De woningen zijn niet aardbevingsbestendig, blijkt uit onderzoek. Het versterken van de woningen zou te duur en te complex zijn. Het Centrum Veilig Wonen adviseert daarom sloop.
De gemeente Groningen wil van de NAM weten of er elders in de provincie meer gas gewonnen wordt nu de gasputten in Loppersum dichtgaan, zoals de Raad van State heeft besloten. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen wil "geen ongewenste neveneffecten" voor zijn stad en omliggende gemeenten.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl